Jump to content

Як "достукатися" до Octoprint з миру?!

Recommended Posts

У локальній сітці октопринт доступний по своєму IP адресу і порту 5000. Накшталт http://192.168.1.100:5000 Як що з домашнього компа все зрозуміло, то як попасти з миру? Все це зводиться до налаштування домашнього маршрутизатору і використання сервісу DDNS. Приведу приклад на маршрутизаторі Keenetec 1910. Купив собі цей і не можу натішитись!

Послідовність дій:

1. Заходимо на один з ресурсів DDNS, на приклад https://www.noip.com/ Проходимо там регистрацію і створюємо собі ім'я. Цей сервіс є безкоштовним але треба продовжувати регистрацію один раз в 30 днів.

image.thumb.png.51867f0aeb81085a5ddb292169909ba0.png

2. Заходимо на роутер і налаштовуємо сервіс DDNS Вибираємо постачальника сервісу, зареестроване доменне ім'я, логін та пароль.

image.thumb.png.560576e47d7469e25ea65eeef995ae42.png

3. Переходимо у вкладку переадресація портів і добавляємо правило переадресації необхідних портів.

image.thumb.png.ee706cd8972087fce046d83760ca5897.png

У моєму випадку порт 5000 для доступу з любого місця в інеті, 5222 для доступу принтоїдом з роботи(цей порт відкритий для джаберу, але я їм не користуюсь) і порт 5022 для доступу до Raspberry по SSH. На скріні видно який вхідний пор і на яку мережеву адресу треба перенаправити трафік і на який внутрішній порт.

Після збереження налаштувань у маршрутизаторі(роутері) до октопринту можно достукатися за адресою http://kom.ddns.net:5000  

П.С. ви справді подумали, що я дам реальну адресу свого октопринту??  :classic_biggrin:

• Thanks 2
  • 4 months later...

Тільки треба уточнити що DDNS використовують якщо у вас динамічний "білий" адрес. Якщо у вас статистичний "білий" то в DDNS потреби немає, а якщо у вас "сірий" адрес (нажаль як у мене), тобто ви за NAT-ом то DDNS вам не допоможе(

І ще мене цікавить питання безпеки. Якщо у вас є вікно в світ, то рано чи пізно вас почнуть "слухати", а ви ж користуєтеся інтернетбанкінгом правда...

42 минуты назад, neon4ik сказал:

Якщо у вас статистичний "білий" то в DDNS потреби немає,

на разі більшисть операторів не дають статичний IP, або дають але за гроші. У твоєму випадку треба писати оператору і вимагати білу динамічну ІР адресу.

45 минут назад, neon4ik сказал:

Якщо у вас є вікно в світ, то рано чи пізно вас почнуть "слухати", а ви ж користуєтеся інтернетбанкінгом правда...

Треба хочаб троши поцікавитись роботою компьютерної мережі. Вікно в світ відкрито тільки на вибраний порт, по якому не передаються ні які данні з картками. А як що не знаєш що таке https то і наглухо закритий маршрутизатор не врятує від витоку данних, користувач сам їх передає, не звертаючи уваги на протокол підключення. 🙂

Ну я про те що з білим адресом потрібно розуміти що ви робите, якщо у вас за замовчуванням включений віддалений доступ до роутера (або ви самі його включили для своїх потреб), то доступ буде до всього. А сканерів активних адресів, відкритих портів та генераторів паролів в неті повно... 

Можливо я параноїк, але свого часу мав справу з Петькою, та й зараз на роботі сервер постійно щупають...

45 минут назад, neon4ik сказал:

та й зараз на роботі сервер постійно щупають...

То вітання вашим моржам, як що вони не можуть нормально побудувати фаєрвол. 🙂 

П.С. я писав інструкйцію як достукатися до октопринту, а не як захистити свою мережу. Та і коменти про "щупать", "відкрите вікно" не доречні тому, що тут використовується сторонній сервіс імені хостів, та налаштування маршрутизатора з прокиданням одного чи двох портів, виключно, до одноплатника (октопринту). Використовуючи цю інструкцію отримати доступ до іньшого обладнання у мережі, та самого маршрутизатору - не можливо! За налаштування мережевої безпеки повинен відповідати адміністратор маршрутизатору, на якому робиться прокидання портів. )))

• Like 1
  • KomAndr pinned this topic
  • 4 months later...
On 2/18/2021 at 3:26 PM, KomAndr said:

на разі більшисть операторів не дають статичний IP, або дають але за гроші. У твоєму випадку треба писати оператору і вимагати білу динамічну ІР адресу.

зараз вже багато провайдерів зовсім не дають, або за багато грошей. В моему випадку виявилось практичніше зробити VPS у польші, та прокинути адресу додому. Статика, сервер постійний - і дешевше однієй адреси у прова. DDNS сервіс також не потрібний..

p.s. а для кинетіка він (DDNS) також не потрібний, в них є свій, від вендора.  🙂

• Like 1
2 хвилини тому, artko сказав:

а для кинетіка він (DDNS) також не потрібний, в них є свій, від вендора.

Саме так. Маю доступ через DDNS та Keenetic. Але з кінетика є обмеження по сервісам. Він надає доступ тільки до веб сервісів. 😉

9 minutes ago, KomAndr said:

Але з кінетика є обмеження по сервісам. Він надає доступ тільки до веб сервісів.

це як так? там що, прокси повний? тоді в топку.. мікротівський дднс дає просто днс ім'я..