den84 3 Posted September 2 Share Posted September 2 Всім доброго дня. Маю незрозумілу проблему з вісью Z. При русі вісі ,що в ручному режимі, що при ході в дім ,спочатку рухаєтся нормально ,але через деякий час падає різко швидкість і ідуть величезні пропуски кроків.І не важливо чи рух в + чи в - . При цьому якщо постойть трохи часу, що вимкнений , що увімкнений , через деякий час знову все нормально , але як тільки рухаю вісь деякий час знову все повторюєтся. Спочатку гадав проблема у драйвері, поміняввши драйвери місцями з іншою вісью проблема так і залишилась на вісі Z. Потім була думка що можливо падає напруга на драйвер , але що в нормальній роботі що з проблемою напруга стабільна, така як і на інших драйверах. На блоці живлення падінь напруги також немає, але як що б це був блок, то проблема була б з усіма вісямі а так тільки Z. Гадав може проблема з контактами від контролера до рампс, розєднав потім зібрав, проблема залишилась. Вісь, не де не закусує, бо ця проблема винекає рандомно по гвинту, а не в одному місті , наприклад чи в началі чи у кінці гвинта. Контролер Arduino Mega 2560 Ramps 1.4 Драйвери А4988 прошивка Repetier RepRap 0.92.9 2 двигуна на вісь Z Quote Link to post Share on other sites
KomAndr 342 Posted September 2 Share Posted September 2 Дійсно дивно, дрова не вбиваємі, якщо закусувань нема - залишаються тількі мотори. Можна поміняти їх місцями з ХУ, поганяти мотори простим кодом: G28 G91 G0 Z100 F600 G0 Z-100 F600 Два рядки повторити 9-10 разів. Це прогонить вісь зет 10-11 разів туди сюди для тесту. Зберегти у форматі .gcode та запустити з флешки і прослідкувати за віссю. Quote Link to post Share on other sites
den84 3 Posted September 2 Author Share Posted September 2 1 година тому, KomAndr сказав: Дійсно дивно, дрова не вбиваємі, якщо закусувань нема - залишаються тількі мотори. Можна поміняти їх місцями з ХУ, поганяти мотори простим кодом: G28 G0 Z100 F600 G0 Z-100 F600 Два рядки повторити 9-10 разів. Це прогонить вісь зет 10-11 разів туди сюди для тесту. Зберегти у форматі .gcode та запустити з флешки і прослідкувати за віссю. Дякую спробую. Але дивно що обидва двигуна! Нажаль двигуни На вісях Х У відрізняются від двигунів вісі Z. І як зрозумів ,виходи обмоток не совподають. Бо при підключені, при команді рухатись вони дрибізжать і стоять на місті Quote Link to post Share on other sites
KomAndr 342 Posted September 2 Share Posted September 2 13 хвилин тому, den84 сказав: Нажаль двигуни На вісях Х У відрізняются від двигунів вісі Z. І як зрозумів ,виходи обмоток не совподають. Бо при підключені, при команді рухатись вони дрибізжать і стоять на місті Ну перекинути проводки для тесту не так і важко. Тестером продзвонити обмотки і перепідключити. Інакше то буде гадання на прозорій кульці. Quote Link to post Share on other sites
den84 3 Posted September 2 Author Share Posted September 2 1 час назад, KomAndr сказал: Ну перекинути проводки для тесту не так і важко. Тестером продзвонити обмотки і перепідключити. Інакше то буде гадання на прозорій кульці. Ось тут є відео з проблемою. https://www.facebook.com/100013096119844/videos/680125960344343/ Quote Link to post Share on other sites
KomAndr 342 Posted September 2 Share Posted September 2 Купи два гвинта Т8 з гайками і поміняй. У тебе стоять будівельні шпильки, а це саме погане, що можна поставити на принтер. У тебе банальне закусування на гвинта. Або треба переробити вісь зет на ремені. 1 Quote Link to post Share on other sites
Cynic 121 Posted September 2 Share Posted September 2 Згадуючи свою "Фанеру", це був такий же ж принтак, тільки фанерний. То як сказав @KomAndr шпильки зразу міняй. У мене було таке шо різба була з'їдена і ще між шпильками була різна відстань (зверху більше, знизу меньше). Тому внизу у мене теж ледве прокручувало. 1 Quote Link to post Share on other sites
den84 3 Posted September 2 Author Share Posted September 2 4 часа назад, KomAndr сказал: Купи два гвинта Т8 з гайками і поміняй. У тебе стоять будівельні шпильки, а це саме погане, що можна поставити на принтер. У тебе банальне закусування на гвинта. Або треба переробити вісь зет на ремені. Ви праві,дякую. Знявши гвинти з муфти ,та поганявши двигуни в холосту , зміни у швидкості не помітив. Ще помітив, що муфти були занадто глибоко посаджень на вали двигуна і гвинти в муфті торкались вала. Із за цього муфта не виконувала свой функціі , вона просто не могла вигинатися і компінсувати не сооссність,краще затискати вал і гвинт так щоб вони недоходили до гнучкой частини муфти. Висновок треба дійсно поміняти гвинти. Підскажіть будь ласка з яким кроком краще узяти гвинт 8мм ? І як я розумію при зміні вала ,тепер треба ще буде змінити у прошивці кроки двигуна.Довго мудохався вже важав що проблема може бути з контролером=). Я більши професіонал у ЧПУ верстатах, там і двигуни потужніші і муфти легко компенсують таку невелику не соосність. Quote Link to post Share on other sites
KomAndr 342 Posted September 2 Share Posted September 2 7 хвилин тому, den84 сказав: Я більши професіонал у ЧПУ верстатах Та 3д принтер то той саме ЧПК Можна взяти гвинт звичайний 4-х західний, а можна пошукати під твій принтер модифікацію вісі зет на ременях, або самому зробити, по аналогиї з такою конструкцією на ендер. Якщо бути відвертим - ця механіка вже своє віджила і варто задуматися над створенням кубіка на кінематиці Core_XY. Quote Link to post Share on other sites
den84 3 Posted September 2 Author Share Posted September 2 2 години тому, Cynic сказав: Згадуючи свою "Фанеру", це був такий же ж принтак, тільки фанерний. То як сказав @KomAndr шпильки зразу міняй. У мене було таке шо різба була з'їдена і ще між шпильками була різна відстань (зверху більше, знизу меньше). Тому внизу у мене теж ледве прокручувало. Це теж мій перший принтер.Дістався мені нещодавно в такому стані. Але і до цього розумів що фанерний чи пластиковий корпус то марока. Добитися на таких корпусах соосність деталей це анріал, плюс хлипкість та вібраціі.Краще звістно жорткий корпус, та надійні деталі і буде щастя=) 9 хвилин тому, KomAndr сказав: Та 3д принтер то той саме ЧПК Можна взяти гвинт звичайний 4-х західний, а можна пошукати під твій принтер модифікацію вісі зет на ременях, або самому зробити, по аналогиї з такою конструкцією на ендер. Якщо бути відвертим - ця механіка вже своє віджила і варто задуматися над створенням кубіка на кінематиці Core_XY. Тут згоде кубік це топ. Але скоріш займусь вже після перемоги. Зараз по фінансам не підйомно. А з ЧПУ не погоджусь , для мене все ж верстати лехше зрозуміти.Да і керуваня чпу зручніше, ти одразу можеш бачити усі параметри верстата і впливати на них, легко змінити налаштування не потрібна перепрошивка, компеляція і весь цей геморой=) 1 Quote Link to post Share on other sites
KomAndr 342 Posted September 2 Share Posted September 2 1 хвилину тому, den84 сказав: легко змінити налаштування не потрібна перепрошивка, компеляція і весь цей геморой=) Для цього існує прошивка кліппер - налаштування прямо з вебморди і доступ відразу до всього і гнучке налаштування і керування. ЧПК курять у сторонці. Quote Link to post Share on other sites
den84 3 Posted September 2 Author Share Posted September 2 18 хвилин тому, KomAndr сказав: Та 3д принтер то той саме ЧПК Можна взяти гвинт звичайний 4-х західний, а можна пошукати під твій принтер модифікацію вісі зет на ременях, або самому зробити, по аналогиї з такою конструкцією на ендер. Якщо бути відвертим - ця механіка вже своє віджила і варто задуматися над створенням кубіка на кінематиці Core_XY. А що на ременях буде краще? І як я розумію там доведется багато чого замінити. А без робочого принтера це буде не можливо=( 8 хвилин тому, KomAndr сказав: Для цього існує прошивка кліппер - налаштування прямо з вебморди і доступ відразу до всього і гнучке налаштування і керування. ЧПК курять у сторонці. Не знав це ви мені очі відкрили треба почитати. Но напевно мою плату та екран не підтримує ця прошивка? Quote Link to post Share on other sites
KomAndr 342 Posted September 2 Share Posted September 2 3 хвилини тому, den84 сказав: Но напевно мою плату та екран не підтримує ця прошивка? кліппер був створений саме для 8біт материнок, завдяки одноплатнику з лінуксом проходить все обчислення, а материнка виконує роль контроллера двигунів. Quote Link to post Share on other sites
den84 3 Posted September 3 Author Share Posted September 3 18 часов назад, KomAndr сказал: Дійсно дивно, дрова не вбиваємі, якщо закусувань нема - залишаються тількі мотори. Можна поміняти їх місцями з ХУ, поганяти мотори простим кодом: G28 G0 Z100 F600 G0 Z-100 F600 Два рядки повторити 9-10 разів. Це прогонить вісь зет 10-11 разів туди сюди для тесту. Зберегти у форматі .gcode та запустити з флешки і прослідкувати за віссю. Забув учора написати у вас помилка у коді.При такому коді -100 він повинен піти нижче стола на 100мм. Бо якщо цей пост буде читати новачок може біди наробити.Правельний код для перевірки вісі Z G28 G0 Z100 F600 G0 Z0 F600 Quote Link to post Share on other sites
KomAndr 342 Posted September 3 Share Posted September 3 Все вірно, але якщо у вишче запропонованому коді додати після хоум команду G91 - буде працювати як слід. Але дякую за уважність! П. С. Не варто їхати соплом у 0, краще у Z10. 1 Quote Link to post Share on other sites
den84 3 Posted September 11 Author Share Posted September 11 Всім привіт! Я вирішив данну проблему,звісно буду печатати нові деталі та міняти гвинти.Але наразі принтер повністю у робочому стані. Що було зробленно. 1.Замінив двигуни на вісь Z , поставив більш потужні 2 Перепрошив принтер з прошивки RepRap 0.92.9 на Marlin 1.1.9 Для завантаження прошивки повині бути встановлені бібліотеки U8glib.h та lmic.h можно встановити в розділі керування бібліотеками .Та драйвер CH341SER для плати Ардуіно Мега 2560 3 Поставив другий драйвер у гніздо Е1 це другий екструдер і підключив туди другий двигун вісі Z 4 У прошивці в розділі Configuration_adv.h Розкоментував #define Z_DUAL_STEPPER_DRIVERS це активує Е1 як другий двигун Z Що було поміченно у процесі , якщо не відключити кабель прошивки від Ардуіни , то під час виконаня печаті на екрані зявляются кракозябри , та пропуски кроків двигунів. Кабель даэ сильну наводку що спричиняє сильні перешкоди у роботі електроніки 3d принтера. Поки все це робив, виявив що розєм одного з двигунів а саме той що втикаєтся у плату Ramps був підпалавлиний. продзвонивши контакти виявилось що на двигун банально не приходить сигнал на одну обмотку. От чому були пропуски ,двигуну банально не вистачало сили а другий був у спарє з ним, от вони і рухаются з однією швидкістю та потужністю. Можливо якщо б знайшов цю проблему раніше, то б все запрацювало без перошивки та без проблем. Але важаю що мой переробки будуть тільки у плюс, бо перебрав увесь принтер тепер він як новий, так що, обгрейди будуть не зайві. 1 Quote Link to post Share on other sites
KomAndr 342 Posted September 11 Share Posted September 11 57 хвилин тому, den84 сказав: Перепрошив принтер з прошивки RepRap 0.92.9 на Marlin 1.1.9 А чому стару прошивку шив? Рампс підтримується марлею 2.х 58 хвилин тому, den84 сказав: виявилось що на двигун банально не приходить сигнал на одну обмотку. Електроніка - наука про контакти! Я вище радив перекинути обмотки і продзвонити їх мультіметром, якби це робив одразу - швидше знайшлася проблема. Загалом - молодець! Подивись у сторону вісі зет на ременях, а не на гвинтах. Все одно будеш передруковувати каретки. 1 Quote Link to post Share on other sites
den84 3 Posted September 12 Author Share Posted September 12 11.09.2023 в 09:30, KomAndr сказал: А чому стару прошивку шив? Рампс підтримується марлею 2.х Електроніка - наука про контакти! Я вище радив перекинути обмотки і продзвонити їх мультіметром, якби це робив одразу - швидше знайшлася проблема. Загалом - молодець! Подивись у сторону вісі зет на ременях, а не на гвинтах. Все одно будеш передруковувати каретки. Я з дуру вже гвинти купив))) Да і поки не бачив ,на прикладах зет на ремені. А в загалом можно змодолювати та роздрокувати кріплення да і переробити. А з приводу прошивки 2.0 вона щось в мене не ставилась, я довго мучав і потім залив 1.1.9. Зараз маю іншу проблему хочу налаштувати ПІД, але в Pronterface не можу підключити принтеh/ Номер порту швидкість все поставив але от підключення нема висить постійно конект. А прошити можу.Що за проблема хз вже весь інет перелопатив. В Ардуінкє шиєтся а от натискаю Монітор послідовного порту а там інфа з принтера не приходить пустий лист. Quote Link to post Share on other sites
Cynic 121 Posted September 12 Share Posted September 12 А яку швидкість поставив? Quote Link to post Share on other sites
den84 3 Posted September 12 Author Share Posted September 12 27 минут назад, Cynic сказал: А яку швидкість поставив? Ставив усі. Зараз прошито на 25000 Quote Link to post Share on other sites
den84 3 Posted September 12 Author Share Posted September 12 1 час назад, den84 сказал: Я з дуру вже гвинти купив))) Да і поки не бачив ,на прикладах зет на ремені. А в загалом можно змодолювати та роздрокувати кріплення да і переробити. А з приводу прошивки 2.0 вона щось в мене не ставилась, я довго мучав і потім залив 1.1.9. Зараз маю іншу проблему хочу налаштувати ПІД, але в Pronterface не можу підключити принтеh/ Номер порту швидкість все поставив але от підключення нема висить постійно конект. А прошити можу.Що за проблема хз вже весь інет перелопатив. В Ардуінкє шиєтся а от натискаю Монітор послідовного порту а там інфа з принтера не приходить пустий лист. Згадав чого не поставив 2.0 . Писало не сумісні піни Д18-Д19 Quote Link to post Share on other sites
KomAndr 342 Posted September 12 Share Posted September 12 1 годину тому, den84 сказав: Що за проблема Вангую, слайсер Кура. Quote Link to post Share on other sites
den84 3 Posted September 12 Author Share Posted September 12 1 час назад, KomAndr сказал: Вангую, слайсер Кура. Ех. якщо б було все так просто(((( Але ні . Нічого не підключено нічого не запускав. На двох компах підключав у сюди така сама картина ( Quote Link to post Share on other sites
KomAndr 342 Posted September 12 Share Posted September 12 17 хвилин тому, den84 сказав: Ех. якщо б було все так просто(((( Але ні Якщо слайсер курка - навіть не запущений він займає порт принтера - тому і не виходить підключатися пронтерфейсом. Для рампса сток швидкість 250000 бод. По поводу що марля 2.0 не підходить рампсу - маячня. У мене стенд під то4ку зібраний на рапсі. Quote Link to post Share on other sites
den84 3 Posted September 12 Author Share Posted September 12 4 минуты назад, KomAndr сказал: Якщо слайсер курка - навіть не запущений він займає порт принтера - тому і не виходить підключатися пронтерфейсом. Для рампса сток швидкість 250000 бод. По поводу що марля 2.0 не підходить рампсу - маячня. У мене стенд під то4ку зібраний на рапсі. На ноуті на якому прошивав кури навіть немає. Ставив Марлю 2.1.1 прошила але на екрані одні пише пінb не сбігаются п18 п19 .Ставив версію 2.0.4 якщо не помиляюсь?то взагалі на екранє після прошиви FFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFF Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts