xeen 0 Posted February 13 Share Posted February 13 Вітаю панство. На скільки я знаю, в 3д принтерах, здебільшого, використовуються крокові двигуни з кутом повороту за крок 1,8º. А хтось пробував використовувати двигуни з кутом 0.9º на крок? Теоретично це може збільшити точність переміщення. Чи решта механіки принтера потім нівелює цю різницю? Quote Link to post Share on other sites
KomAndr 315 Posted February 13 Share Posted February 13 45 хвилин тому, xeen сказав: Теоретично це може збільшити точність переміщення. - Все украдено до нас! © Палка о двох кінцях! На приклад: у марлі стокове значення 80кр/1мм., це 0.0125мм/крок. Це з урахуванням стокових двигунів 1,8°/крок та мікрокроком 1/16. Цієї точності не достатньо для ФДМ друку, враховуючи, що на таких розмірах ми друкуємо "бревном", я про діаметр філаменту на виході 0.4мм В залежності від температури пластику міняється і кінцевий розмір деталі, так як перегрітий пластик стікає під своєю вагою, збільшуючи кінцевий розмір на 0.2-0.4мм. На перших шарах це називають "слоновья нога". Не догрітий пластик, теоретично, повинен друкуватися у розмір, але тут приходить друга біда під назвою - "деламінація". Якщо кінцевий розмір деталі вкладається у проміжок +- 0.2мм, для ФДМ це вже перемога. І це все відносно точності переміщення сопла по ХУ - 0,0125мм. Тепер уявляємо, що ти ставиш мотор 0.9°/крок і отримуєш 0,00625мм/крок, а тут вже ПО не може скерувати кроками з такою точністю і для цього вигадали інтерполяцію. Докладніше знайдеш у інеті як працює кроковик з інтерполяцією кроків. І це ніщо у порівнянні з двигунами 1,8°, тому що мотор 0.9° майже у двічі слабший за 1,8°, а тут тебе зустінуть пропуски кроків на завищених прискореннях, та ривках. Зараз у мене стоять мотори 0,9° і, у порівнянні з звичайними, я різниці, у точності, не помітив, а отримав вище зазначений трабл, хоча мотори Вантаї, самі кращі з китайських. Якщо є гроши, час і натхнення - можеш самостійно перевірити, але я не раджу! Тому вирішуй сам чи вступати у секту почекунів більшої точності чи залишатися на звичайних моторах. Quote Link to post Share on other sites
xeen 0 Posted February 13 Author Share Posted February 13 А хіба інтерполяцію кроків не видумали саме через те, що фізичних кроків на моторі не вистачало? І про потужність. Згідно даташитів, зусилля утримання у обох типів моторів приблизно 4,4 кгс.см. Я питаю, бо лежать дома мотори з шагом 0.9 без діла. От думаю використати їх в Вороні, якого зараз будую. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts