KomAndr 356 Posted November 28, 2019 Share Posted November 28, 2019 Після спілкування в нашому телеграмм канале, деякий "злодій", під ником @stanislav_i, розпалив у мені бажання спробувати цього звіра на смак. Я не сильний в Линухах, а у програмуванні і поготів. Klipper розроблений в середовищі програмування Pyton завдяки цьому команди більше схожі на шматки коду. Відразу обмовлюся - без підтримки і настанов @Deniss у мене нічого не виходило! РЕСПЕКТІЩЄ йому!Ну вернемся к клипперу. Ставиться він паралельно з октопринтом. У моєму випадку використовується RaspberryPi B3 з операцікою Raspbian 0.17.0 Після першого запуску системи заходимо в термінал, я використовую додаток PuTTY, і запускаємо конфигуратор sudo raspi-config Міняємо пароль користувача pi на свій, налаштовуємо Wi-Fi якщо потрібно і міняємо в Localisation Options / Wi-Fi Country на UA.По старым рекомендациям расширяем файловую систему Advanced Options/A1 Expand Filesystem. Активуємо SSH Interfacing Options / P2 SSH При використанні дисплея робимо автовходу в консоль Boot Options/B1 Desktop / CLI /B2 Console Autologin Пристрій перезавантажиться. Оновлюємо систему. Запасаємося терпінням, процес тривалий sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade --yes Перезавантажуємо пристрій sudo reboot Заходимо через WEB браузер в OctoPrint та налаштовуємо свій конфіг. В адресному рядку набираємо http: //octopi.local або IP адресу пристроюhttp://10.10.10.162 Після налаштування отримуємо стандартне вікно OctopRint Йдемо в налаштування і встановлюємо плагін Klipper Перезавантажуємо OctoPrint Бачимо змінений інтерфейс вікна з'єднань. Знову зходить в налаштування OctoPrint та налаштовуємо з'єднання з принтером. В полі "додатковий послідовний порт" має з'явиться / tmp / printer якщо немає - дописуємо і ставимо позначку автоз'єднання. У додаткових налаштуваннях з'єднання вибираємо скасування від'єднання принтера при помилці Зберігаємо та повертаємося в термінал для встановлення Klipper-у. У терміналі набираємо команду клонування проекту та запуску скрипта встановлення git clone https://github.com/KevinOConnor/klipper ./klipper/scripts/install-octopi.sh Тут, як у випадку з оновленням системи, чекаємо закінчення встановлення. Ну ось і дочекалися. Сервіс Кліппер запущений. Тепер почнемо дружити його з принтером. Переходимо у дерикторію кліпера та запускаємо конфигуратор cd ~/klipper/ make menuconfig Вибираємо процесор встановлений на материнці. У моєму випадку LPC1768 Всі переміщення за допомогою стрілок на клавіатурі, Select - пробіл. Після закінчення налаштування натискаємо кнопку Esc поки не з'явиться вікно з пропозицією збереження, або скасуванням змін. Далі підтверджуємо закінчення конфігурації натискаючи Y. Тепер збираємо файл для прошивки його в мізки принтера. Вводимо команду make На екрані буде відображатися процес збору прошивки. Знову чекаємо Як і повідомлялося в терміналі по шляху ~ / klipper / out / знаходиться потрібний нам файл прошивки. Далі потрібно цей файл перейменувати в firmware.bin і записати на sd-карту принтера. Я зробив це через картрідер  У випадку якщо використовуєтся ATmega sudo service klipper stop make flash FLASH_DEVICE=yourdevicename sudo service klipper start де замість yourdevicename в залежності від чіпа юсб треба вставити /dev/ttyUSB0 чи /dev/ttyACM0 У випадку якщо використовуєтся SKR, або інша материнка з 32Біт процесорами. З'ясовуємо який порт має наша плата, командою ls /dev/serial/by-id/* У моєму випадку це /dev/serial/by-id/usb-Klipper_lpc1768_1BF00004852036AF755C695BC62000F5-if00 Прописуємо команду для запису прошивки у пам'ять плати sudo service klipper stop make flash FLASH_DEVICE=/dev/serial/by-id/usb-Klipper_lpc1768_1BF00004852036AF755C695BC62000F5-if00 sudo service klipper start Як бачимо - программа прошилася у плату. Для більш зручної роботи з лінуксом можна використовувати аналог Volkov_Commandr - mc Потрібно тільки його встановити цією командою sudo apt-get install mc --yes Після установки набираємо в терміналі мс і вуаля переходимо в директорію ~ / klipper / config і вибираємо потрібну конфіг-заготовку, спираючись на кінематику принтера і копіюємо конфіг у домашню директорію користувача з перейменуванням в printer.cfg. У мене кінематика Core_XY, відповідно до цього я вибрав такий. Залишилося ребутнуть пристрій або перезапустити сервіс klipper. Я ребутнувся sudo reboot Чекаємо коли запуститися октопринт та заходимо на web-морду. Принтер поки можна не підключати. Відкриваємо вкладку Кліппер і натискаємо Помилка з'єднання. Отримуємо вікно з повідомленням про підключення до хосту та версією прошивки. Натискаємо Get Status і бачимо повідомлення про помилку з'єднання, та пропозицію прошити прошивку в принтер Не засмучуємося, поки все йде за планом. Далі, як на скріншоті, заходимо в налаштування, вибираємо плагін OctoKlipper, вкладку Klipper Configuration і бачимо тепер конфиг принтера. Ось тепер можна зробити основні налаштування.  У наступній частині будуть основні налаштування конфіга для роботи принтера в зв'язці з OctoPrint 2 Quote Link to post Share on other sites
KomAndr 356 Posted March 5, 2020 Author Share Posted March 5, 2020 Оновлення ПО Повний варіант оновлення: cd ~/klipper git pull ~/klipper/scripts/install-octopi.sh Далі, як писалось вищє, - треба "зібрати" прошивку наново, та прошити у плату. make menuconfig make clean make sudo service klipper stop make flash FLASH_DEVICE=/dev/ttyACM0 sudo service klipper start Але є випадки коли не треба змінювати виконавчу частину прошивки у материнській платі, дізнатися про це можно на сторінці опису змін, тоді достатньо виконати: cd ~/klipper git pull sudo service klipper restart 1 Quote Link to post Share on other sites
Zabrus 0 Posted April 11, 2023 Share Posted April 11, 2023 яка ж годнота. Quote Link to post Share on other sites
Viktor1802 0 Posted July 8 Share Posted July 8 Здравствуйте. В мене прінтер Н-бот (самозбірний Z-Bolt, білоруських розробників). Спочатку використовув МК Атмега 2560. Вирішив поміняти електроніку на щось краще. Ознайомився з прошивкою Кліппер з різних джерел. Багато хвалебних од відносно Кліппера. Купив плату MKS SKIPR 1.0. Плата йде вже з встановленим Кліппером. Підключив всю периферію. Прінтер двигунами печатну головку переміщує, стола піднімає. Маючи досвід друку з під Марлін, запустив слайсера, нарізав модель. Вкинів її до Кліппера і натиснув «Друкувати». А прінтер ніяк не відреагував на мою команду. І тут виявилося саме цікавіше –ще потрібно знайти макроси до Кліппера, заставити Кліппер зрозуміти, що хочуть макроси від Кліппера. Налаштувати слайсера для роботи з прошивкою Кліппер (стартовий і кінцевий код) Так ось, питання: Чи це я щось не вірно встановив, чи майстри замовчують ці елементи налаштування прошивки? І де можна знайти повний опис встановлення, налаштування прошивки, починаючи від розвертання архіву і закінчуючи друком деталі. Також де можна знайти налаштування слайсерів для роботи з прошивкою Кліппер?(Повний алгоритм дій для друку) Quote Link to post Share on other sites
KomAndr 356 Posted July 8 Author Share Posted July 8 9 годин тому, Viktor1802 сказав: Повний алгоритм дій для друку Самого повного я не зустрічав, але у доках кліппера все розписано і про макроси і про команди. Ще глянь тут https://ellis3dp.com/Print-Tuning-Guide/ Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts