Перейти до публікації

Автономне живлення принтерів


Рекомендовані повідомлення

Доброго дня, в сучасних реаліх (довбана русня) постало питання аварійного живлення принтерів. В мене є простенький ДБЖ АРС але в нього макс автономний період роботи 10-15хв, цього замало (ідеально 6-8годин). Після пошуків знайшов більші зовнішні акумуляторні батареї до нього на 65Ah-80Аh 12V, але є одне но, принтери працюють від 24в, і схема живлення вимальовується така - акумуляторна батарея 12в - БДЖ - Імульсний БЖ на 15А 24в - принтер. Навіть моїх поверхневих знань достатньо щоб зрозуміти що тут відбуваєть подвійна конвертація (якщо можливо так сказати) з 12V DC до 220AC до 24V DC з втратою десь біля 15%-30% при перетворенні напруги. В мене виникло питання а чи є технічна можливість замість ДБЖ підключити два 12в акумулятора після ІБЖ 24в і як це зробити, щоб коли основне живлення зникало - принтери працювали від акумуляторів? 

Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
20 хвилин тому, i_vetal_i сказав:

чи є технічна можливість замість ДБЖ підключити два 12в акумулятора після ІБЖ 24в і як це зробити

Правильний висновок! Як що принтер дійсно 24в і стіл так само, а не від 220в, то два послідовно з'єднаних 12в АКБ підключаються через збірку діодів шотке прямо на +24в БЖ. Окремий БЖ (зарядний пристрій) на 24в чіпляється на АКБ - виключно для заряджання цих аккумів.

При зникненні світла живлення принтера продовжиться від АКБ, при відновленні електропостачання принтер перейде на свій бж, а АКБ почнуть заряджатися від свого зарядника, але раджу зарядний пристрій АКБ поставити з обмеженням по току, бо два висаджених АКБ зі старту легко 30+А смоктануть з зарядника. 

П.С. автомобільні АКБ, при заряджанні, виділяють пари сірчаної кислоти і водню, що погано впливає на здоров'я живих організмів!!!

Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Все живлення 24в. Чи є детальна схема (можливо в інтернеті) бо я не сильно в електриці знаюсь. Дякую за відповідь.

Розглядаю акумалятори для БДЖ типу GEL.

Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Спитай в группі в телезі, там є ті хто шарять

Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
2 години тому, i_vetal_i сказав:

Чи є детальна схема (можливо в інтернеті)

Схема сама проста 

snap_screen_20221025120828.thumb.png.2dd0a44c71723067ff0d5495c6b2310a.png

Діод бажано поставити парою, щоб збільшити пропускну здатність

snap_screen_20221025121600.thumb.png.f5ba3e9fee30d2df79733aa26341d7b7.pngsnap_screen_20221025123749.thumb.png.9cbfde4d519e64e2a95af6a6278455a0.png

першу і третю ноги об'єднуєш з першою і третьою ногами другого діода, 2-і ноги першого та другого. На 1та 3 ноги подаєш плюс з АКБ, з 2 подаєш на плюс блока живлення принтера

 

https://imrad.com.ua/ru/mbr3060pt-e3-45

 

Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Дякую, величезне. Знайомий порадив ще поставити на АКБ ось такий контролер заряду акумуляторної батареї XH-M60 https://prom.ua/ua/p1258706040-m601-kontroller-zaryada.html. Як ви гадаєте це варто робити? 
P.S. автомобільні АКБ набагато дешевші чим АКБ ДБЖ, тепер думаю придбати їх та винести з майстерні чи переплатити. 

 

Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
1 година тому, i_vetal_i сказав:

поставити на АКБ ось такий контролер заряду акумуляторної батареї

Як що використовувати зарядний пристрій до АКБ - нічого не треба додавати.

1 година тому, i_vetal_i сказав:

автомобільні АКБ набагато дешевші чим АКБ ДБЖ, тепер думаю придбати їх та винести з майстерні чи переплатити. 

Чим більша відстань від АКБ до споживача - тим більша втрата напруги. На метрі можно загубити до 1,5в Саме цей фактор став пройграшем постійного струму у "боротьбі струмів" 

Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
  • 1 місяць потому...

Доброго дня. Нарешті доїхали мої АКБ. Тому прошу допомогу з фінальною версію аварійного живлення для 3д принтера. Я зробив схему в вкладеному файлі. Я далеко не профі в радіоелектроніці тому прошу поради чи все привильно в наведенній схемі. Хочу бути на 100% впевненим перед фінальною зборкою, бо АКБ зараз на вагу золота. Потім відпишусь як все працю, можливо ще комусь буде в нагоді. P.S. Питання яке не дає спокою: - чи не потібно поставити діод між (-)1го АКБ та (+)2го АКБ? 

photo_2022-12-13_23-51-57.jpg

Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Схему важко читати до гори дригом. 😁 

Які акуми? 

Блок зарядки повинен бути на 24в.

Контроллер заряда взагалі не зрозуміло нащо. Цей контроллер вимкне заряд при досягнені верхньої, встановленої, межі, а тако ж вимкне навантаження коли напруга враде нижче нижньої границі - друк зупиниться. 😁 Тим паче реле у цій схемі зовсім слабкий ланцюг. 

Схему я малював вище. 

П. С. В ідеалі, на зарядку, використати SMPS1000, вміє і вольти і ампери регулювати, але він коштує дурнтх грошей!

Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Вибачте не глянув що фото догори дригом. Контроллер впливає тільки на БЖ зарядки, він відключає йому 220В лінію, якщо напруга в АКБ досягає верхньої межі та дає 220в при досягненні нижньої межі щоб зарядка почалась, на друк це не вплине. АКБ 12в 65А 2шт. А що не можна одним 12в БЖ заряджати одночасно два АКБ?

 

photo_2022-12-13_23-51-57.jpg

Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
2 години тому, i_vetal_i сказав:

Вибачте не глянув що фото догори дригом.

А шо помінялося у світлині? 🤣

2 години тому, i_vetal_i сказав:

А що не можна одним 12в БЖ заряджати одночасно два АКБ?

Може я пагано розбираюсь в електрониці, але вважаю, що НІТ. Хоча можна накуралесити діодів, щоб відсікати зворотній струм і уникнути КЗ, але тут вже знадобляться високострумові діоди, яки використовують на сварочних апаратах. 

2 години тому, i_vetal_i сказав:

Контроллер впливає тільки на БЖ зарядки, він відключає йому 220В лінію

Виходить так, що ти виставив відключення 220в зарядки коли на аккумах буде по 13.8в АКБ стане у режим очікування. У режимі очікування напруга на АКБ впаде до 12.5в. Потім пропадає світло і друкуючим принтером ти висаджуєш трохи енергії з акумів, бо світло включили через 20хв. Після включення марежевої напруги 220в, на акумах буде десь 11,5 - 12в. і зарядка не включиться. Пару таких мансів і розряджені акуми зроблять тобі подарунок, у вигляді зуинки друку, а гірше, як що прогавиш просадку напруги нижче 10в, вихід з ладу всього акума чи обох. 😁

Як що виставиш пороги включення зарядки контроллером близько до межи відключення - отримаєш часті включення разядки з миттєвим вибросом індуктивної напруги у мережу 24в, що не дуже буде до вподоби електрониці принтера.

Зауважу, як що зарядити АКБ до 14в і вимкнути зарядку - напруга поступово знизиться до 12.8в на нових кумуляторах, а на ушатаних майже швидко. А тут контроллер почне керувати включенням 220в.

П.С. як що хочеться зробити ДБЖ для принтера на аккумуляторах - треба робити по схемі яку я вище викладав. У іншому випадку можливі нюанси, починаючи з згорілою електронікою принтера і до файер шоу в місті розташування саморобної системи БЖ. Я попередив, а далі вирішувати тобі.

Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Ок. Діоди як ти і радив вже готові (SBL3045PT та SBL3045PT). Тоді я використаю для заряду два 12в ІБЖ з'єднаних послідовно. А контрллер не буду використовувати. А як контролювати заряд АКБ? 

diodes.jpg

Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
24 хвилини тому, i_vetal_i сказав:

два 12в ІБЖ з'єднаних послідовно

От не радив би таку схему заряду. Треба твоїх два аккумулятора розглядати як один єдиний! Ти ж не лізеш у кишки акума щоб зарядити одну банку з 6-ти?!!

В ідеалі використовувати автомобільну зарядку на 24в., або світлодіодний драйвер на 24в 15А, бажано з регулюванням по току, але тоді треба у нього трохи паяльником залізти.

У гаражі маю світлодіодне освітлення з 6 світлодіодних лінійок, стоїть аккум на 12в 12А. До нього підключений світлодіодний драйвер на 12в 20А. Виставлена напруга, у моєму випадку, 14.5в. Бо я не довго знаходжусь у гаражі, і коли дають світло - треба максимально швидко хоть щось повернути у аккум. У твоєму випадку треба виставити напругу заряду 27,6в., це в ідеалі, а мінімум 26,5в. Тоді два аккума будуть перебувати у буферній зоні зберігання і не будуть перезаряджатися. Коли свинцевий АКБ заряджений він буде споживати з зарядки не більше 0,5А

П.С. не в якості реклами, а за для допомоги - у ютубі є дядька, який перероблює компові БЖ на лабораторні блоки живлення з регулюванням вольтажу до 28в., та обмеженням струму. Є проті варіанти на крутилках і вольт-амперметрі, а є більш функціональні, на ардуіно з керуванням кнопками і табло з інформацією, та багатьма режимами відновлення, заряджання аккумуляторів. Його фамілія Чернобривко, сам він з донецької області, підконтрольній Укаїні. Але у нього там зараз не дуже спокійно. Можна спробувати з ним поспілкуватися і замовити, або купити у нього самий простий лабораторний БЖ. Тоді можна сміливо виставити 27,5в живлення та обмежити струм на 5 - 7А і не хвилюватися за аккуми.

 

https://www.youtube.com/@BEST83154

Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
19 годин тому, KomAndr сказав:

Треба твоїх два аккумулятора розглядати як один єдиний

Я так і розгладаю. Два S-360-12 Бж по 30а з'єднаних послідовно дають 24в з можливістю регуляціїї до 30в, тоді з "+" першого БЖ подаю напругу на "+" першого АКБ, з'єдную "-" з "+" бж, і подаю на "-" другого АКБ

 

В мене також є S-360-24, зараз "загуглю" чи є якісь інструкціїї як обмежити ток до 5-7А. 

Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Решение есть. Сам на днях переделывал УПС для питания котла без света и блок питания взял 24в 5А. Думал он будет ток зарядки литиевых банок ограничивать на уровне 5А. Но эта собака уходит в защиту и просто "цыкает", не заряжая аккумулятор. Пришлось делать "довесок", ограничивающий ток зарядки. Правда я промахнулся с сопротивлением шунта. Чтобы схема работала, надо чтоб на желаемом токе заряда падение на шунте было около 700мВ. Схемка допаивается к оптопаре обратной связи и мягко ограничивает выдаваемый ток. Вторую неделю блок работает успешно.

n.jpg

 

Да, резистор с базы на землю надо побольше, у меня сейчас 47к стоит, а то он сильно загрубляет чувствительность по току. Два резистора последовательно на схемке это шунт на землю от нагнузки (аккумов).

Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Тут Кіріч писав про платку для БЖ, для переробки під УПС 🙂https://mysku.club/blog/china-stores/25298.html

А взагалі його блог https://www.kirich.blog/

Хто може не знає - він з Харкова

Змінено користувачем Creo2005
Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в тему...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...